5 September 2014

Nu har nya Volvo XC90 haft världspremiär!

Enligt Volvo är lanseringen är en av de viktigaste i företagets historia, då detta även innebär en helt ny riktning för varumärket.

Nya Volvo XC90 har två stycken världsnyheter inom säkerhet. De är dessutom standard.

I en avåkningssituation upptäcker tekniken redan i förväg vad som håller på att hända och de främre säkerhetsbältena dras åt för att hålla de åkande på plats i stolarna. För att undvika ryggradsskador dämpas de vertikala krafter som kan uppstå när bilen slår i marken av en ny energiabsorberande funktion mellan stolen och stolsramen.

XC90 är även första bilen i världen med en teknik som automatisk bromsar in om föraren svänger ut framför en mötande bil. Detta är en vanlig situation både i högtrafikerade stadskorsningar och på landsvägar där hastighetsgränserna är högre.

City Safety blir samlingsnamnet för alla Volvo Cars automatiska bromsfunktioner. City Safety täcker nu in fordon, cyklister och fotgängare framför bilen, både dag och natt.

Dessa funktionen gör nya XC90 till bilindustrins just nu mest omfattande och tekniskt avancerade säkerhetspaket.

Prestanda och bränsleeffektivitet

Nya XC90 kan fås med flera varianter av de nya tvåliters, fyrcylindriga Drive-E motorerna, som kombinerar prestanda och bränsleeffektivitet.
I toppversionen XC90 ”Twin Engine” drivs framhjulen av en bensinmotor med både kompressor och turbo, medan en elmotor driver bakhjulen. Detta ger en oöverträffad kombination av prestanda och låga utsläpp: ca 400 hästkrafter med koldioxidutsläpp runt 60 g/km (NEDC körcykel).

Luxuös interiör

Interiören i nya XC90 är den lyxigaste hittills! Pekskärmen i mittkonsolen, som är en av de mest iögonfallande detaljerna, utgör hjärtat i bilens nya styrsystem. Praktiskt taget fritt från traditionella knappar, skapar det ett helt nytt sätt för föraren att interagera med sin bil.

Interiören i nya XC90s kombinerar material som mjukt läder och trä med handgjorda detaljer, som till exempel växelspaken i kristall från Orrefors och diamantslipade start/stoppknappar och volymkontroll.

Ett av världens bästa ljudsystem

Samarbetet med det välkända brittiska företaget Bowers & Wilkins har resulterat ett av bilvärldens bästa ljudsystem.

Toppvarianten har en 1400 Watt klass D-förstärkare och 19 högtalare från Bowers & Wilkins. XC90 är också en av de första bilarna med luftventilerad subwoofer

Design

Nya XC90 är den första Volvobil som bär företagets nya tolkning av järnmärket. Tillsammans med de T-formade DRL-ljusen, som har fått smeknamnet ”Tors hammare”, får den en riktigt fräck look. Volvos nya design har en stark koppling till den svenska livsstilen: generösa utrymmen och fokus på ljus och välbefinnande.

Nya Volvo XC90 släpptes inledningsvis i en begränsad upplaga: First Edition. De 1927 individuellt numrerade bilarna är en hyllning till året då Volvo grundades. First Edition såldes slut på 47 timmar! Mer information om Nya Volvo XC90 finns här.