Göran Bryntesson:

Göran är en mångsidig kulturarbetare som genom sina visor och verser stimulerat många människor till reflektion. Hans lekfullhet med ord och bildande sällskapsspel har roat många.Göran Bryntesson tilldelas ett stipendium för sin kulturgärning

Värmlands Museum:

Värmlands Museum har successivt stärkt sitt engagemang för det skogsfinska kulturarvet. Det är numera nationellt känt att Värmland disponerar landets finaste minnesmärken från den finska invandringen på 1500 – 1600-talen, – miljöer som är mycket värdefulla för landskapets besöksnäring. Helmiastiftelsen tilldelar museet ett stipendium för insatsen och stödjer genomdetta den pågående utredningen om möjligheter att etablera Finnskogen som ett världsarv på UNESCO:s lista.

Föreningen för Värmlandslitteratur:

Värmland är ett författande landskap. Föreningen för Värmlandslitteratur stimulerar och stödjer detta skrivande på många olika sätt. Man lagerhåller och försäljer böcker i olika sammanhang. Redan föreningens mycket stora arbete i samband med den årliga Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg motiverar Helmiastiftelsens stipendium

Lesjöfors/Filipstads IBK:

I Lesjöfors finns ett stort antal unga flyktingar. Lesjöfors/Filipstads IBK tar föredömligt ett stort ansvar för att få dessa ungdomar att delta i innebandyverksamheten. Man vill genomdetta stärka dessa utsatta människors möjligheter att träffa nya vänner och närma sig det svenska samhället. Föreningen tilldelas ett stipendium för denna angelägna ungdomsverksamhet.

Andelsföreningen Bogserbåten Borgvik:

Bogserbåten Borgvik från 1875 representerar ett viktigt stycke bruks- och näringslivshistoria. Den har levt ett intressant liv med sina första 90 år som fraktfartyg och bogserbåt på Värmeln. Därefter gjorde den tjänst på ”större hav” innan den tack vare Andelsföreningen återbördades till Värmelns vatten. Föreningen tilldelas ett stipendium för sin kulturgärning med renovering och underhåll av båten och för dokumentationsarbetet.

Flickkören Clavinova/Lina Sandborgh:

Clavinova startades 2001 av Lina Sandborgh och har sedan dess utvecklats till en av Värmlands verkliga kvalitetskörer. Kören har nått stora framgångar både nationellt och internationellt. I år tog man guld, i sin klass, vid världens största körtävling, World Choir Games i Riga, även benämnd som ”körsångens olympiska spel”. För denna prestation tilldelas kören ett stipendium på 30 000 kr och Lina, som varit körens konstnärliga ledare och dirigent sedan starten, får ett personligt stipendium på 20.000 kr.

Anders Olsson:

Med en obändig vilja har Anders Olsson gjort mycket uppmärksammade prestationer inom handikappidrotten. Han har nu bestämt sig för att gå vidare och hjälpa funktionsnedsatta ungdomar att utmana och tänja sina gränser i olika sportaktiviteter. I detta syfte genomdrev han under 2014 projektet Camp Järnmannen med 25 deltagande ungdomar och planerar en ny satsning nästa år. Hemiastiftelsen tilldelar Anders Olsson ett stipendium för denna ungdomsverksamhet.

Anders Mellgren:

Anders Mellgren har gjort en förnämlig karriär som speedwayförare. Från mästerskapstitlar i juniorklass till elitseriekörning, SM-final och toppförare i engelska ligan. En svår olycka bröt utvecklingen men med en vilja av järn har han kämpat sig tillbaka och är nu på cykeln igen. För sina sportprestationer och för sin envishet att komma igen tilldelas Anders Helmiastiftelsens stipendium.

Hammarö Basketklubb:

Klubbens mål är att ge barn och ungdomar möjlighet att idrotta och att skapa positiv klubbkänsla. Ungdomsverksamheten kräver ledare och föreningen satsar nu särskilt på ledarskapsutveckling i sin organisation. Helmiasiftelsen stödjer detta initiativ med ett stipendium.

Emma Hultgren:

Emma är en profil inom tjejernas innebandyverksamhet i Värmland. Hon har en stark meritlista och trivs i rollen som förebild och mentor för yngre spelare. Emma Hultgren tilldelas Helmiastiftelsens stipendium för förnämliga sportprestationer.

Henrik Neubauer:

I Henrik Neubauer har Värmland en ishockeystjärna i vardande. Han visar en fin meritlista med USM-guld och uppdrag i ungdomslandslaget. Henrik tilldelas ett stipendium från Helmiastiftelsen för förnämliga sportprestationer.

Matts Olsson:

Matts Olsson tillhör den internationella eliten i alpin skidsport. Säsongen 2013 – 2014 innebar ytterligare framsteg med mycket goda resultat i Olympiska Spelen i Sotji och i världscupen. Han tilldelas ett stipendium från Helmiastiftelsen för utomordentliga idrottsprestationer.

Olle Roberg:

Olle Roberg har bestämt sig för att bli professionell skådespelare och går nu en mycket ansedd utbildning vid American Academy of Dramatic Arts i New York, där han antogs i mycket hård konkurrens. Han har under ungdomen verkat mycket inom teaterlivet i Karlstad och tilldelas ett stipendium för utomordentliga kulturprestationer.

Frida Östlund:

Motocross är en traditionellt manlig sport. Frida Östlund är en av de tjejer som vill bryta detta och satsar ambitiöst på både SM- och VM-serie. Frida har åstadkommit mycket fina resultat och tilldelas Helmiastiftelsens stipendium för förnämliga sportprestationer.

Riksteatern Värmland:

Kulturprojektet Berättelser på Hemvägen redovisar en imponerande produktion vars syfte är att vidga perspektiven och att genom olika konstformer höja boendekvalitet, förståelse och samhörighet i ett ”Miljonprogramsområde”. Helmiastiftelsen tilldelar projektet ett stipendium för denna prestation och stödjer därigenom projektets fortsatta verksamhet.

Sandra Pallin:

Hagforsbördiga glaskonstnären Sandra Pallin går vidare med masterstudier i design. Hon kan redovisa en gedigen CV innehållande ett stort antal utställningar. Trots studier och praktik på olika håll i världen har alltid Värmland varit en återkommande arena för henne. Sandra tilldelas ett stipendium för sina kulturprestationer.

Daniel Bergqvist:

Daniel är en lovande, hårt satsande, ishockeyjunior från Hammarö, som valt att gå på idrottsgymnasium i Nässjö. Han spelar redan som 18-åring i Växjö Lakers J20 superelitlag och spås en mycket ljus framtid. Helmiastiftelsen tilldelar Daniel Bergqvist ett stipendium för förnämliga idrottsprestationer.

Albin Storm:

Meritlistan för skidgymnasisten Albin Storm imponerar. 2014 noteras denne puckelpistexpert för SM-guld och SM-silver och segrar i andra tunga tävlingar. Att sen, som 15-åring, gå in i det svenska seniorlaget i Europacupen gör honom till en värdig mottagare av Helmiasiftelsens stipendium för utomordentliga sportprestationer.

Frykeruds Missionsförsamling:

Med stor målmedvetenhet och hög ambition driver missionsföramlingen ett gediget ungdomsarbete i Fagerås och Frykerudsbygden. Medlemmarna gör detta möjligt genom stor generositet och en myckenhet ideellt arbete. Uppåt 50-talet ungdomar samlas varje vecka och Helmiastiftelsen vill stödja denna ungdomsverksamhet med ett stipendium.

Nordmarks Idrottsförening:

En av samhällets största utmaningar är att integrera och sysselsätta ensamkommande flyktingbarn. Fotbollsspel har visat sig vara en möjlig väg att nå fram till de unga flyktingar som finns i Filipstadstrakten. Nordmarks IF gör här en värdefull insats och Helmiastiftelsen tilldelar föreningen ett stipendium för angelägen ungdomsverksamhet.

Forshaga kammarmusikförening:

Med hög konstnärlig ambition och uthållighet har Forshaga Kammarmusikförening etablerat en plattform för kammarmusik i regionen. I nio års tid har man genomfört Forshaga Kammarmusikdagar, som blivit ett begrepp i svenska kammarmusikkretsar. Varje, år framförs de stora mästarnas verk av framstående musiker med nationellt och internationellt rykte. Helmiastiftelsen tilldelar föreningen ett stipendium för utomordentlig kulturprestation.

Rännbergs IK:

Med en imponerande uthållighet och en myckenhet ideell kraft lyckas Rännbergs IK driva en aktiv fotbollsverksamhet i en glesbygd där utmaningarna för ett levande föreningsliv är stora. Klubbens omfattande ungdomsverksamhet för både flickor och pojkar är grunden för att RIK:s stolta traditioner skall kunna föras vidare. Helmiastiftelsen vill stödja Rännbergs IK:s ungdomsverksamhet med ett stipendium.

Maja Örnberg:

Tennis är en sport med starka svenska traditioner. I Maja Örnberg har Värmland ett stort framtidslöfte. Hon har starka meriter de senaste åren med en silvermedalj i JSM och segrar i ett antal stora tävlingar nationellt och internationellt. Maja tilldelas ett stipendium för utomordentliga sportprestationer.

Amanda Elvin:

Enduro är en sport på uppgång bland tjejer och Amanda Elvin är en ambitiös enduroåkare med den klara målsättningen att nå allra högst upp. Hon är en av de mest framgångsrika i landet och är uttagen till den svenska elitsatsningen för damer inom sporten. Amanda tilldelas ett stipendium för utmärkta sportprestationer.

Torsby brandmannaklubb:

Torsby brandmannaklubb har gjort en värdefull gärning genom att beskriva, vårda och tillgängliggöra brandskyddets historia och kulturarv. Räddningstjänsten har traditionellt stark förankring hos allmänheten och ett brandmuseum är under uppbyggnad. Helmiastiftelsen tilldelar brandmannaklubben ett stipendium för förnämlig kulturprestation.

Arne Nilsson:

Att restaurera och återställa gamla klassiska bilar i nyskick är lika mycket en konstform som ett ansvarstagande för det kulturarv som de vackra fordonen representerar. Nostalgitrenden är tydlig i vår tid och verksamheten är för stora skaror utgångspunkten för odling av ett specialintresse och betydelsefull fritidssysselsättning. Arne Nilsson har vunnit priser både nationellt och internationellt, bl a Big Power Meets stora pris ett flertal gånger. Arne tilldelas ett stipendium från Helmiastiftelsen för enastående kulturprestation.

Ponthus Christensson:

Skicrossåkaren Ponthus Christensson har redan vid 18 års ålder gjort exeptionella resultat. Bäst i Sverige bland killar födda -96 och uttagen till JVM i Itralien där han blev 5:te bästa ”nittiosexa”. Helmiastiftelsen tilldelar Ponthus ett stipendium för utomordentliga sportprestationer.

Per Nordahl:

Rallysporten har en stark tradition i Torsby och i Värmland. Per Nordahl för den vidare med sina satsningar i klassen Volvo original Elit A och även Europaserien. Per ligger i topp i bådadera och gör hela tiden framsteg i sin sport. Helmiastiftelsen tilldelar Per Nordahl ett stipendium för förnämliga sportprestationer.

Anton Persson:

Anton Perssons resa som skidåkare genom ungdomsår och gymnasietid var inte rak. Sjukdom bromsade utvecklingen under en period, men inte viljan att nå målet – att bli etablerad elitåkare. De senaste årens resultat är mycket goda med finalkörning i JSM-sprinten 2014 som verkligt genombrott. Helmiastiftelsen tilldelar Anton ett stipendium för utomordentliga sportprestationer och för visad förmåga att övervinna motgångar.

Jankas Blågräs:

Musikerna i Jankas Blågräs är rutinerade artister som över lång tid underhållit och förnöjt publik från Chicago, via London och Ystad, till Haparanda. På senare år har de funnit varandra och den gemensamma lusten att spela bluegrass. De är nu framme vid tidpunkten för lansering och Helmiastiftelsen vill stödja deras verksamhet med ett stipendium för förnämlig kulturprestation.

Hanna Johansson:

Året 2014 har varit succeartat för kanotisten Hanna Johansson. Hon har representerat Sverige i JNM, JEM och JVM och presterat utomordentligt. I svenska mästerskapen för juniorer tog hon storslam med fem guld- och en silvermedalj. Helmiastiftelsen tilldelar Hanna ett stipendium för extraordinära sportprestationer.

Emma Dahlström:

I Emma Dahlström har Värmland en världsstjärna i freestyle skidåkning. Hon ingår i svenska landslaget och Svenska Olympiska Kommitténs Topp- och talangprogram inför nästa olympiad. Vid OS i Sotji kom Emma på en slutlig femte plats och i världscupen blev det totalt en silverplats. Helmiastiftelsen tilldelar Emma Dahlström ett stipendium för utomordentliga sportprestationer.

Lars Engström:

Lars Engström arbetar med fotografering både som konstform och i dokumentationssyfte. Hans bilder når den större publiken genom bokutgivningar och utställningsverksamhet som har rönt stor uppskattning. Lars tilldelas ett stipendium från Helmiastiftelsen för förnämlig kulturprestation.

Lars-Göran Andersson:

Lars Göran Andersson är en av de ledande aikidoinstruktörerna i Skandinavien. Resan fram till denna position har också innefattat starka personliga sportresultat. Han grundade 1979 Torsby Aikidoklubb som under hans ledning haft en fin utveckling med omfattande ungdomsverksamhet. Helmiastiftelsen tilldelar mot denna bakgrund Lars-Göran Andersson ett stipendium.

Morgan Östlund/Leif Halvarsson:

Finnskoga MK är en tävlingsarrangör med världsrykte. 2014 nådde man storleksordningen 30000 besökare vid rallycrossens VM-tävling på Höljesbanan. Givetvis krävs uthållighet och mycket stora ideella insatser för att en liten ort skall åstadkomma detta. Morgan Östlund och Leif Halvarsson har tagit ett imponerande ansvar och burit ett ledarskap som stimuleratungdomsverksamheten inom en sport som också satt sin kulturella och optimistiska prägel på en bygd som annars hotas av stagnation. Helmiastiftelsens ändamål ”kulturprestation” och ”ungdomsverksamhet” är högst relevanta för Morgan och Leif som därför tilldelas ett stipendium.

Per Björnsson:

Crosscartracingens tyngsta klass har i många år dominerats av Per Björnsson som 2014 är svensk mästare för femte gången. Efter denna svit vill Per närma sig rallycrossens hetluft och Helmiastiftelsen vill stödja hans verksamhet med ett stipendium för utomordentliga sportprestationer.